Daarnaast kan u bij de aankoop van schoenen rekening houden met volgende tips:

1) De voetmaat of de lengte van de schoen 2) De breedte of wijdte van de schoen
 • De lengte van de schoen wordt weergegeven! De maten die u bekent zijn doorgaans van maat 36 tot maat 45 voor volwassenen. Dergelijk schoeisel wordt aangeboden in halve maten,dus bijvoorbeeld ook in maat 36.5.
 • Hou er steeds rekening mee dat de voet bij het afwikkelen van de schrede langer wordt.om die reden wordt steeds een overmaat van 1 à 1.5 centimeter aangehouden. Deze ruimte dient tijdens het aanpassen vrij te blijven in de schoen voor de meest naar voren uitstekende teen. Hou hiermee rekening bij het passen van de schoen.
 • De ruimte voor de tenen is van wezenlijk belang tijdens het stappen. Een schoen moet tijdens het aanpassen steeds degelijk vastzitten zonder van een pijnlijke overdruk te mogen spreken. De rekbaarheid van het leder zal er voor zorgen dat de schoenen na het inlopen op de juiste manier zal passen. Te ruim aanpassen of te soepel leder zal binnen de kortste keren leiden tot een te ruim zittende schoen waarbij een verschuiven van de voet kan leiden tot verhitte voeten, blaarvorming of eelt.
 • Evenals de lengte zullen ook de andere voetmaten zich wijzigen. op de markt bestaat er een uitgebreid gamma van schoenen welke in verschillende breedtematen verkrijgbaar zijn. Uw vakbekwame schoenhandelaar kan u zeker laten kiezen uit schoenen met verschillende breedtematen. Standaardschoeisel wordt alleen aangeboden in 6de breedte. De juiste breedte is echter bepalend voor het juist passen van de schoen.het heeft dus geen zin om bij te krap zittende schoenen een grotere schoenmaat aan te kopen. Een schoen van de zelfde lengtemaat maar met een grotere breedtemaat is hier een betere keuze.
 • Het is dus bijzonder misplaats om bij een te krap zittende schoen een grotere maat aan te passen. Het aanbieden van een grotere breedtemaat zou hier getuigen van een degelijke vakkennis en is in functie van de voet van wezenlijk belang.

 

3) De pasvorm of het leestmodel 4) Schoenkwaliteit
 • De verschillende maten die door de leestfabrikanten gehanteerd worden kunnen onderling variëren. Hierdoor is het mogelijk dat u bij dezelfde schoenmaat in een ander model toch een beter draagcomfort ervaart. Zichtbare wijzigingen kunnen zich uiten in de neusvorm of de snit doch ook andere verschillen kunnen bijdragen tot een ander pasgevoel. Bij de keuze van het schoenmodel dient u ook steeds rekening te houden met het vorm van uw voorvoet. Uw schoenmaker geeft u hierover graag het nodige advies
 • De prijs voor een nieuw paar schoenen is niet altijd recht evenredig is met de kwaliteit. u maakt de meeste kans op een degelijke aankoop wanner u erop let dat voor de fabricatie van de verschillende onderdelen steeds leder werd gebruikt. De pictogrammen (zie vorige pagina) welke op de schoen of de schoendoos zijn aangebracht geven u hierover een duidelijk beeld

 

5) Kinderschoenen 6) Beenverkoringen en klein-ortopediche aanpassingen.
 • Laat uw kind zelf zijn keuze maken bij de aankoop van zijn kleding of schoolgerief, maar niet bij de aankoop van schoenen. Als goede ouder ziet u erop toe dat de kindschoenen die u aankoopt aan de volgende eigenschappen voldoen :
 1. Stevig contrefort (hielpartij) vormvast.
 2. Flexibele zool in voorvoet.
 3. verkrijgbaar in meerdere breedtes
 4. Leder bovenwerk en voering.
 • Zorg er tevens voor dat bij het aanpassen de voet van het kind in de lengte en de breedte wordt opgemeten.

Terug naar vorige pagina

 • Wanner een hak - of zoolverhoging dient aangebracht of andere klein-ortopediche aanpassingen aan schoeisel dienen te worden uitgevoerd is het raadzaam eerst de mening te vragen van diegene die de aanpassing zal uitvoeren. Bijkomende aanpassingen aan de buitenzijde van de schoen zullen op een aanvaardbare,esthetische wijze kunnen uitgevoerd worden wanner het klassiek schoenmodel treft. Trendy en exclusieve modelletjes hangen bij ophogingen af van de creativiteit en de inventiviteit van de hersteller.
 • De meeste klassieke modellen lenen zich in de meeste gevallen nog het beste voor een eventuele aanpassing